Δραστηριοτητες
Ο επισκέπτης θα μπορεί αν το επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες καλλιέργειας και παραγωγής των προϊόντων του αγροκτήματος, αξιοποιώντας έτσι δημιουργικά το χρόνο του.

Μαγειρέματα: Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή, όπως αποδεικνύεται από πολλές ιατρικές έρευνες πια ,αποτελεί ένα εξαίρετο υγιεινό διατροφικό πρότυπο γιατί στηρίζεται στα άγρια χόρτα, τα μυρωδικά, τα φρούτα και τα λαχανικά που κάθε εποχή η Κρητική γη παράγει και βέβαια στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Στο κτήμα μας ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα (αν το επιθυμεί) να συλλέξει μαζί μας εποχικά βότανα και λαχανικά, αυγά από το κοτέτσι μας και μαζί μας να μυηθεί στην παραδοσιακή γαστρονομία, παρασκευάζοντας μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά φαγητά της Κρήτης ,που θα τα ψήσουμε στον ξυλόφουρνο και όταν είναι έτοιμα θα απολαύσουμε ένα μικρό γευστικό ταξίδι στα παραδοσιακά διατροφικά μονοπάτια του τόπου μας που μαζί με τους επισκέπτες μας έχουμε ζυμώσει και φουρνίσει όπως και καλό κόκκινο κρασί από το κελάρι μας. …Στην υγειά μας …

Ψωμί – Παξιμάδι: Στον ξενώνα μας ο ξυλόφουρνος ψήνει το ψωμί και το χαρακτηριστικό Κρητικό παξιμάδι, ζυμωμένα με προζύμι και αλεύρι ολικής αλέσεως, με τον τρόπο που μας δίδαξε η σοφία των γονιών και των παππούδων μας εδώ και ένα αιώνα τώρα. Η μυρουδιά του ξύλου και του ψημένου ψωμιού ξυπνά τις αισθήσεις και τις προετοιμάζει για την απόλαυση της γεύσης που ακολουθεί. Έχετε δοκιμάσει ποτέ ζεστό ψωμί, ψημένο στα ξύλα με λάδι και ελιές; Αν όχι σας προσκαλούμε να το κάνετε. Αν ναι, εδώ θα ξαναζήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Ποδηλασία: Στον ξενώνα μας υπάρχουν ποδήλατα για τους επισκέπτες μας, ώστε να γνωρίσουν καλήτερα τις διαδρομές στη φύση, γύρω από το χωριό και μέχρι τη θάλασσα.

Ιππασία: Σε απόσταση 4km από τον ξενώνα, μεσα από μια υπέροχη διαδρομή στην φύση με τα πόδια ή σε απόσταση 7km με το αυτοκίνητο, υπάρχει ο Ιππικός όμιλος του Ντερέ, όπου ο εποσκέπτης μπορεί να κάνει μαθήματα ιππασίας ή βόλτες μς άλογα στην γύρω περιοχή , ν’ανακαλύψει και ν’απολαύσει τα μυστικά της ντόπιας πανίδας, ήμερης και άγριας. Στην πεζοπορειακή διαδρομή από το χωριό μέχρι τον ιππικό όμιλο γίνεται με οδηγό.

Αγγειοπλαστική : Η αγγειοπλαστική είναι μια από τις αρχαιότερες τέχνες που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τα πρώτα μινωικά χρόνια 3000 – 2100 π.χ .Στα Χανιά παραμένει ζωντανή και εξασκείται με συνέπεια μέχρι τις μέρες μας .Από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους αυτής της τέχνης στα Χανιά αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι Γιώργος Κοκοβλής και Alda Maria Reis. Στο εργαστήρι τους, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων – το πρώτο σχεδιασμένο και πολύσκοπο βιοτεχνικό πάρκο στην Ελλάδα - ο επισκέπτης μας μπορεί να μυηθεί στη μαγεία του πυλού και αν το επιθυμεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στην αγγειοπλαστική μαζί τους. Το ΒΙΟΠΑ απέχει από τον Ξενώνα μας 24 km (35 min) ,το συναντάμε στον εθνικό δρόμο, ακριβώς στον κόμβο της Σούδας.[περισσότερα...]

Τρύγος: Στην Κρήτη ανακαλύφτηκε το αρχαιότερο πατητήρι – οινοποιείο στον κόσμο (Αρχάνες) καταγόμενο από τα τέλη της Μινωικής εποχής. Πιστοί στην παράδοση που θέλει την Κρήτη μια από τις ιδιαίτερες οινοπαραγωγούς περιοχές της Ελλάδας, σε μικρή απόσταση από τον Ξενώνα βρίσκονται τα αμπέλια μας. Σε έκταση 2,5 στρεμμάτων καλλιεργούνται τρεις διαφορετικές ποικιλίες αμπελιού. Γι’ αυτό ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών γίνεται σε τρεις φάσεις:

• Τέλη Αυγούστου γίνεται ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών των πρώιμων παραδοσιακών Κρητικών ποικιλιών Λιάτικο και Κοτσιφάλι.
• Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου γίνεται ο τρύγος και το πάτημα της μεσοπρώιμης ποικιλίας Σιράχ.
• Στα τέλη Σεπτεμβρίου γίνεται ο τρύγος και το πάτημα της όψιμης ποικιλίας Ρωμέικο.

Οι επισκέπτες μας μπορούν να συμμετέχουν στις Διονυσιακές δραστηριότητες του τρύγου και του πατήματος είτε παρακολουθώντας τις διαδικασίες παραγωγής του κρασιού είτε λαμβάνοντας ενεργά μέρος αν το επιθυμούν. Και βέβαια θα μπορούν να περιηγηθούν στο πετρόχτισο κελάρι δοκιμάζοντας τις ποικιλίες των κρασιών. Επίσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις διάφορες καλλιεργητικές δραστηριότητες του αμπελιού.

Ρακοκάζανο: Η τσικουδιά ή ρακί είναι οινοπνευματώδες διαυγές ποτό που παρασκευάζεται από τα «στράφυλα» (τα φλούδια των σταφυλιών, αφού πάρουμε το μούστο για το κρασί) με τη διαδικασία της απόσταξης. Στον Ξενώνα μας υπάρχει το παραδοσιακό αποστακτήριο της οικογένειας που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1927 κάθε Οκτώβριο και Νοέμβριο. Απαραίτητο συστατικό της διαδικασίας της απόσταξης είναι η συντροφιά, τα τοπικά εδέσματα και τα τραγούδια που δημιουργούν μια πραγματική Διονυσιακή ατμόσφαιρα.

Ελαιοσυλλογή: (συλλογή ελαιόκαρπου) Το ελαιόλαδο είναι η πιο πλούσια και υγιεινή τροφή που συνδυάζει με τρόπο μοναδικό τη γευστική απόλαυση με την υγιεινή διατροφή. Ελιά και ελαιόλαδο υπάρχουν στην Κρήτη από το 2800 π.Χ., έναν τοπο που η γεωγραφία και το κλίμα του θαρρείς υπάρχουν για το ευλογημένο αυτό δέντρο. Το ελαιόλαδο που παράγεται από τις ελιές μας είναι παρθένο, έχει βαθύ χρυσοπράσινο χρώμα, είναι διαυγές, πυκνής ρευστότητας, γεμάτης γεύσης και ευχάριστου αρώματος, με χαμηλή οξύτητα. Οι επισκέπτες μας εκτός από τη δυνατότητα να γεύονται και να χρησιμοποιούν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της ελιάς, θα μπορούν αν το επιθυμούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στις διαδικασίες ελαιοσυλλογής κατά τους χειμερινούς μήνες (από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο).

Οπωρώνας – Κήπος: Στο κτήμα μας οι επισκέπτες θα βρουν ποικιλία οπορωφόρων δέντρων βιολογικής καλλιέργειας και ανάλογα με την εποχή θα γεύονται τους καρπούς τους, όπως: βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, μούρα, κορόμηλα, τζάνερα, λεμόνια, πορτοκάλια, σύκα, σταφύλια. Ο κήπος του σπιτιού προσφέρει στον επισκέπτη τη δροσιά και τη γεύση των ντόπιων εποχιακών λαχανικών.